Sabtu, 20 Ogos 2016

RESEPI SAMBAL SOTONG KERING VS KEDAH

SAMBAL SOTONG KERING VS KEDAH


SAMBAL SOTONG KERING

Bahan-Bahan


  • Sotong kering Dalam 200g(rendam dlu)
  • Cili kering kisar halus dlm 10biji ke 20biji pedas2
  • Bawang besar 2 biji kisar halus
  • Bawang putih 3ulas tuk tumis
  • Asam keping 1-2keping tgok takut masam lak
  • Minyak masak 5sudu besar makan or agak2 la..
  • Garam secukup rasa
  • Gula /ajinamoto nk rasa sedap gula secukup rasa


Cara-cara


  1. Panaskan kuali,masukn minyak masak tumiskan bawang putih kekuningan.
  2. Lepas tu masukan bawang besar kisar,agak dh kering sedikit air masukan cili kisar...
  3. Tumis sampai pecah minyak masuk asam keping...baru letak garam n gula /ajimoto secukup rasa..
  4. Bila dah pecah minyak masukan sotong kacau sebati dengan sambal tersebut..
  5. Biarkan masak seketika sotong Kering//kalau nak kering kuah tak da maslah bgi lama sikit atas api tu...tutup api..siap di hidang


Selamat mencuba sambal sotong kering vs kedah

NOTA KAKI :
Fiza masak sendiri punya resepi dari kampung tapi sapa2 nak ajust sendiri ikut lah yer..fiza buat je apa yg patut..malas nak olah panjang2 dah ehh..so nak copy boleh yer..

Tiada ulasan: