Rabu, 17 Ogos 2016

RESEPI CUP ROTI BAKAR SARDIN TELUR BAYAM

RESEPI 

CUP ROTI BAKAR SARDIN TELUR BAYAM

Bahan 2

Bahan pertama

- (2sudu) Minyak masak
- (1 tin besar) Sardin
- (tumbuk 5 biji klau suka pedas) Cili padi or lada hitam
- (2ulas untuk tumis) Bawang putih
- (1biji yg besar potong kecil2 dadu) Bawang besar
- (1 biji potong kecil dadu) Ubi kentang
- (1biji potong kecil dadu) Tomato

Cara masak

Minyak masak panas kn sedikit dlm 2 sudu besar
Tumis bawang putih ,bawang besar sedikit balance n cili padi or lada hitam,ubi kentang..agak msak semua..masukan sardin mendidih je masukan balance bawang besar n tomato..hancurkn ikan sardin tu sebab ketul besar kn..then siap masak...

Bahan kedua Untuk Bakar/kukus

- Telur (2biji tuk 1 tin sardin besar)
- Bayam (ikut nk banyak mana citarasa)
- Mayonis (3sudu besar)
- Sos cili (2 sudu besar)
- Mentaga (untuk sapu pada cup sahaja)
- Roti gadiner (ikut la size besar mana nk potong msuk ikut size cup tu..)
-cup cake/pastri tempat nk bakar pon tak pa

Kesemua bahan tersebut

Telur campur dengan sardin yg mask tu mentah2 tau,campur mayonis cili sos,bayam gaul sekali..biar cair mcm tu...
Lepastu potong roti gadiner tu lapik bawah atas or bawah tepi kiri knan nak tutup sebab nk tuang bahan yg gaul dalam tu..so dah siap..

Panaskan oven dlu or nk kukus pon boleh jgk..selama 5mint suhu 180c or 200c tgok oven semua lah..
Masukan dlm oven bakar je..selama 20-30mint..tgok atas oven jgk da yg cepat masak..jgn smpai hangus lak..tpi akan nmpak naik kejab adunan tu..pastu masak..boleh mkn dah..sejuk suam2..boleh panaskn blik klau nk mkn....

Selamat Mencuba

Tiada ulasan: